Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Week van de teek
Nu de temperatuur weer oploopt krijgen we helaas ook direct weer meer te maken met teken en vlooien bij je huisdier. Deze kleine vervelende kriebelbeestjes worden weer actief en daar kan je hond, kat of konijn veel last van krijgen.
Het is belangrijk om hier alert op te zijn en je huisdier regelmatig te controleren op de aanwezigheid van deze beestjes. In dit artikel lees je meer over teken bij je huisdier en hoe je jouw huisdier hierop kunt controleren.
Teken bij je huisdier
Wanneer we weer van het mooie weer gaan genieten, betrekken we onze huisdieren hier natuurlijk ook graag bij. Honden, katten, konijnen, ze gaan allemaal net als ons weer lekker mee naar buiten. Naast het genieten van de zon, brengt het buiten zijn ook met zich mee dat je huisdier teken kan oplopen. Bij een toename in de buitentemperatuur zijn teken en ander ongedierte al vrij snel weer volop aanwezig. Met name wanneer er een zachte winter is geweest kun je deze kleine spinachtige beestjes in grote hoeveelheden aantreffen
Honden, katten en ook konijnen zijn met de warme en dichte vacht de ideale gastheer voor een teek. Teken leven daarnaast ook nog eens graag in het hoge gras of in de struiken en laat dat nou net de plekken zijn waar onze huisdieren graag komen. Je kunt er dan ook op wachten dat je huisdier zonder bescherming tegen teken vroeg of laat een teek oploopt.
Het leven van een teek
Met een tekenbeet zorgt een volwassen teek ervoor zichzelf van bloed te voorzien. Na dit voeden zal de teek binnen een paar dagen gaan vervellen om naar het volgende levensstadium te gaan. Een teek leeft niet lang, gemiddeld twee jaar. In dit korte leven voedt de teek zich drie keer met het bloed van gastheren zoals o.a. knaagdieren, konijnen, katten, honden, schapen, herten en de mens.
Het leven van een teek kent in totaal vier verschillende stadia; tekeneitjes, tekenlarven, tekennimfen en de volwassen teken. Deze laatste 3 stadia worden de actieve stadia genoemd en hierin is het mogelijk infecties te verspreiden. Pas in het laatste stadia, wanneer de teek volwassen is, is ook het geslacht vast te stellen. Het voeden met bloed neemt ongeveer 7 dagen in beslag waarna ze vervolgens met elkaar zullen paren. Vrij snel na het leggen van de vele eitjes gaan de vrouwtjesteken dood. De mannetjes leven langer om zo weer met de nieuwe vrouwelijke volwassen teken te kunnen paren en zo is de cirkel van de tekencyclus rond.
Een tekenbeet oplopen
Eenmaal aanwezig op het lichaam van je huisdier zal een teek op zoek gaan naar een warm en donker plekje in de vacht. Dit zijn vaak de plekken zoals:- de oksels;
- de liezen;
- rondom de oren;
- in de hals;
- bij de staartaanzet.
Wanneer de teek een geschikte plek heeft gevonden zal deze zich met de haken aan de kop, de hypostoom, in de huid van je huisdier graven. Dankzij een verdovend stofje dat meekomt zal je huisdier dit niet snel voelen. Is dit wel het geval dan merk je dit meestal doordat je huisdier gaat krabben en bijten op de plek van de tekenbeet. In een paar uur tijd zuigt de teek zich vol met bloed en na een soms wel een week laat deze los om weer verder te leven.
Ontdek teken op tijd
Voor je huisdier is het niet alleen vanwege de jeuk en het gekriebel heel vervelend wanneer er een teek in de vacht is gekropen, je huisdier kan er ook erg ziek van worden. Het is daarom belangrijk om je huisdier regelmatig op teken te controleren en zo de aanwezige teken op tijd te ontdekken. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je met het verwijderen van deze vervelende beestjes nog op tijd bent.
Teken moeten namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden om de gezondheid van je huisdier niet onnodig in gevaar te brengen. Het liefst binnen 24 uur. Doe je dit niet, dan loopt je huisdier na een tekenbeet het risico nare ziektes zoals de Ziekte van Lyme of Babesiose op te lopen. Verwijder de teek op een veilige manier waarbij deze niet geïrriteerd raakt. Controleer na het verwijderen je huisdier opnieuw op teken. Het komt vaak voor dat er meerdere teken gelijktijdig op één dier aanwezig zijn. Wanneer je huisdier geregeld teken met zich meedraagt is het goed om beschermende anti-tekenmiddelen te overwegen en dit te voorkomen. Bekijk onze anti-tekenmiddelen voor de hond & kat.
Controleer je huisdier regelmatig op teken
Vooral in de voor teken populaire seizoenen is het verstandig je huisdier dagelijks op teken te controleren:- Dit kun je eenvoudig doen door de vacht goed na te kijken. Teken die net zijn opgelopen zijn nog op zoek naar een geschikte plek in de vacht en kun je dan ook vaak nog zo zien lopen.
- In de dikkere en donkere vachten wordt dit lastiger en zul je de teken meestal pas ontdekken wanneer ze zich in de huid vast hebben gegraven. Om ook deze teken tijdig te ontdekken kun je met je vingers de vacht en huid navoelen op ronde bultjes. Pas wel op dat je de teek niet per ongeluk open of kapot krabt.
- Je kunt ook met een kam werken maar zet de kam dan niet te dicht op de huid zodat je niet per ongeluk een vastgebeten teek lostrekt.
- Controleer ook met het blote oog door de vacht van je huisdier met twee handen opzij te drukken.
- Zorg dat je je huisdier volledig controleert door van voor naar achter en van boven naar beneden het lichaam langs te gaan.
Geen reacties gevonden.