Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Waarom kitten ontwormen...
Aan veel jonge besmette katten is niet te merken dat ze wormen hebben. Dat is precies de reden waarom het zo belangrijk is om je kitten regelmatig te ontwormen, of je nu vermoedt dat hij wormen heeft of niet. Als je wormen niet behandelt, kunnen ze gewichtsverlies, overgeven, diarree, hoesten, irritaties en diverse andere gezondheidsklachten veroorzaken.
Er zijn twee hoofdsoorten darmwormen die je kitten kunnen besmetten: spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen komen het vaakst voor en kunnen worden doorgegeven via de ontlasting van een besmette kat, besmette aarde of, voor het kitten de belangrijkste besmettingsroute, via de moedermelk. Door de spoelwormlarfjes in de moedermelk raken vrijwel alle kittens besmet.
Lintwormen zijn lang, plat en bestaan uit losse schakels. Ze worden meestal door vlooien op katten en kittens overgedragen. De kat likt deze besmette vlooien op door het ‘wassen’. In de dunne darm van de kat worden de larven van de lintworm volwassen.
Wanneer moet je je kitten ontwormen?
In tegenstelling tot honden worden katten niet geboren met wormenlarven in hun darmen, maar krijgen ze ze via de moedermelk binnen. Daarom is het zaak om al vroeg met het ontwormen van je kitten te beginnen. Milbemax voor katten en kittens kan vanaf de leeftijd van 6 weken aan kittens worden gegeven. Het doodt de meeste wormsoorten die bij veel Nederlandse katten voorkomen. Het wordt aangeraden om je kitten de eerste maal te ontwormen op een leeftijd van 3 weken, en vervolgens elke twee weken tot 2 weken na het spenen.
Hoe vaak moet je je kitten ontwormen?
Vervolgens moet je je kitten maandelijks ontwormen tot hij zes maanden oud is, waarna hij ten minste om de drie maanden tegen wormen moet worden behandeld. Tenzij het een echte binnenkat is, dan volstaat 1-2 x per jaar ontwormen.
Zeker als je kitten nog heel jong is is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van besmetting. Bij twijfel, bv als het kitten diarree heeft of hoest is dit een reden om je dierenarts te bellen. Maar ook zonder symptomen is het belangrijk om je kitten te ontwormen, aangezien ze bijna altijd via de melk van hun moeder besmet worden.
Omdat lintworm via vlooien wordt overgedragen, is bescherming van je kat tegen deze hinderlijke parasieten de beste manier om een besmetting te voorkomen. Daarom is het verstandig om je kitten ook regelmatig te ontvlooien om besmetting te voorkomen. Katten kunnen ook tijdens het jagen met lintworm besmet raken, dus ook dit is een reden om regelmatig te ontwormen met een middel dat ook werkt tegen de lintwormen. Zeker als je kat buiten komt en waarschijnlijk een echte jager is, ook al zie je dat niet altijd.
Geen reacties gevonden.